• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Portugees burgerinitiatief tegen subsidies voor stierenvechten

Portugees burgerinitiatief tegen subsidies voor stierenvechten

08-08-2024

De Portugese dierenbeschermingsorganisatie ANIMAL is een burgerinitiatief gestart tegen nationale subsidies voor stierenvechten.

Ieder jaar geven verschillende Portugese lokale overheden direct en indirect subsidies aan stierenvechtevenementen. In totaal worden er jaarlijks lokale subsidies verstrekt aan stierenvechten. ANIMAL heeft alle subsidies per gemeente in een rapport opgenomen, dat regelmatig wordt bijgewerkt met de meest actuele informatie.

Het belangrijkste argument voor het burgerinitiatief is natuurlijk het vele dierenleed dat middels deze subsidies wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Een ander argument dat ANIMAL noemt in de tekst van het burgerinitiatief, is dat het geld betere gebruikt kan worden, onder andere om werkeloosheid, armoede en dakloosheid te bestrijden.

Naast de nationale en lokale subsidies die worden besteed aan stierenvechten, ontvangen stierenfokkers Europese landbouwsubsidies en gaan er Europese cultuursubsidies naar het onderhoud en de renovatie van arena’s.

Uit de survey die Ipsos I&O Publiek begin 2024 uitvoerde in opdracht van CAS International blijkt dat 67% van de ondervraagden het niet eens is met het geven van subsidies aan de stierenvechtsector. In Portugal is dit zelfs 71%. Van de Portugezen vindt 83% dat stierenvechten teveel dierenleed veroorzaakt bij de stieren.

Het burgerinitiatief roept alle belastingbetalers op zich uit te spreken tegen het gebruik van belastinggeld om stierengevechten te faciliteren.