• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Ook dit jaar 60 stieren gedood bij stierengevechten Pamplona

Ook dit jaar 60 stieren gedood bij stierengevechten Pamplona

15-07-2024

De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona zijn voorbij. Dit jaar met weer 60 dode stieren die op gruwelijke wijze in een stierengevecht zijn gestorven. Acht dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens zes stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. In totaal 48 stieren die de dag begonnen met veel stress, zich voortbewegend door een schreeuwende massa mensen. 48 stieren die ten dode waren opgeschreven.

60 stieren

Ook dit jaar 60 stieren gedood bij stierengevechten Pamplona © Tras los Muros

Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Op de eerste dag vond er een novillada plaats, een stierengevecht met zes jonge stieren. Op de tweede dag een rejoneo, een stierengevecht met volwassen stieren met een stierenvechter te paard. Het paard heeft tijdens de rejoneo een grotere kans om gewond geraakt dan bij het klassieke stierengevecht. Dit komt omdat het paard geen enkele bescherming om zijn lichaam heen draagt. En tussen dag 3 en 10 vonden er iedere avond stierengevechten plaats met de stieren die meededen aan de stierenrennen.

En zij zijn niet de enige dieren die lijden. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer.

Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. CAS vraagt toeristen om niet naar de stierenrennen van Pamplona te gaan en het stierenvechten in stand te houden.

Wat de toeristen ook vaak niet weten is dat de stierengevechten in stand worden gehouden met Europese subsidies.  In de meeste landen in Europa is het stierenvechten verboden, toch betalen alle Europese burgers hieraan mee. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terechtkomt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

18.000 feesten met dieren

Er vinden in Spanje jaarlijks zo’n 18.000 stierenfeesten plaats. Volgens onderzoek van CAS International en AnimaNaturalis geven Spaanse gemeenten 42 miljoen euro uit aan subsidies voor deze evenementen. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort feesten met stieren omdat ze ze beschouwen als controversieel.

Lees meer over ons onderzoek op www.bloodfiestas.org

Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.