• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Burgerinitiatief ingediend voor einde stierenvechten in Mexico-Stad

Burgerinitiatief ingediend voor einde stierenvechten in Mexico-Stad

04-09-2024

Op 1 september is in Mexico-Stad een burgerinitiatief ingediend voor het einde van stieren- en hanengevechten in de Mexicaanse hoofdstad. Het burgerinitiatief is een initiatief van México Sin Toreo – waar CAS International deel van uitmaakt – en Cultura Sin Tortura. Er zijn 30.141 handtekeningen van burgers verzameld. 

burgerinitiatief

Burgerinitiatief ingediend voor einde stierenvechten in Mexico-Stad | Foto: México Sin Toreo

In de afgelopen twintig jaar zijn er door volksvertegenwoordigers meerdere wetsvoorstellen ingediend om een einde te maken aan de stierengevechten. Helaas hebben deze wetsvoorstellen nooit een stemming bereikt. Zo werd in 2012 de stemming geblokkeerd. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner van CAS International:

“Net zoals in Colombia en Ecuador, heeft Mexico te maken met het steeds dwarsbomen van wetsvoorstellen voor een verbod op het stierenvechten. Allerlei trucjes worden tevoorschijn gehaald om een stemming te voorkomen. Dit gebeurt uiteraard door politici en partijen die de stierenvechtsector steunen.”

Burgerinitiatief

Om een nieuwe blokkade van de stemming van het wetsvoorstel te voorkomen, besloten onze Mexicaanse collega’s om een burgerinitiatief te starten. Wanneer aan het minimale aantal vereiste handtekeningen is voldaan, is het congres van Mexico-Stad verplicht om het onderwerp te behandelen en ter stemming te brengen. Sinds februari jongstleden heeft de organisatie Cultura Sin Tortura (Cultuur zonder Marteling) handtekeningen verzameld voor het burgerinitiatief. Cultura Sin Cultura maakt ook deel uit van het platform México Sin Toreo (Mexico zonder stierenvechten).

De verwachting is dat het wetsvoorstel in de tweede of derde week van november ter stemming gebracht zal worden.

México Sin Toreo

De coalitie México Sin Toreo is gevormd om op te staan tegen de corruptie en straffeloosheid in het land, die de elite van rijke ondernemers die het stierenvechten in stand houdt beschermt. Vanuit deze coalitie zal CAS International blijven strijden zodat de wet gehandhaafd wordt en er geen stierengevechten meer plaatsvinden in Mexico.

Lees ook:

Protest in Mexico-Stad tegen illegale stierengevechten

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.