• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Aangifte tegen autoriteiten om stierenfeest langs gevaarlijk ravijn in Spanje

Aangifte tegen autoriteiten om stierenfeest langs gevaarlijk ravijn in Spanje

28-08-2024

CAS International en AnimaNaturalis hebben aangifte gedaan vanwege de gevaarlijke omstandigheden waarin een stierenfeest in Pilón en Falces (Navarra, Spanje) heeft plaatsgevonden. Niet alleen zijn er grote risico’s genomen voor het welzijn van dieren, maar ook van deelnemers en toeschouwers, waaronder minderjarigen. We hebben tevens de schending van de veiligheidsvoorschriften gedocumenteerd.

Aangifte vanwege stierenfeest langs gevaarlijk ravijn in Spanje

Aangifte tegen autoriteiten om stierenfeest langs gevaarlijk ravijn in Spanje | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Smal pad langs ravijn

Op 12 augustus vond de ren van Pilón (encierro de Pilón) plaats. Gedurende het evenement – welke is uitgeroepen tot Toeristisch Belang van Navarra – worden koeien en vaarzen gedwongen om in hoge snelheid af te dalen langs een smalle onverharde weg die wordt begrensd door een ravijn. Voor de dieren is dit een zeer lastig en uitdagend terrein. Hierdoor keerden de koeien aan het begin van de ren tot zeven keer terug naar hun kraal. Uiteindelijk werden ze met stokslagen gedwongen om langs het ravijn te rennen. De angst om door het smalle pad te rennen was voor twee vaarzen zo groot dat ze niet durfden hun weg te vervolgen, waardoor ze achterbleven (ook al werden ze aangespoord om door te gaan). Bij een incident viel één van de koeien de afgrond in. Minutenlang probeerde ze weg te komen, wat niet lukte. Niet alleen haar welzijn maar ook die van de toeschouwers kwam in gevaar.

Rennen zoals die in Pilón zijn wreed en vormen een groot gevaar voor het dierenwelzijn. De dieren kampen met enorme stress, worden blootgesteld aan een schreeuwende menigte en moeten door zeer uitdagend terrein rennen. Ook het leven van de toeschouwers – waaronder minderjarigen – is in gevaar, aangezien de vastgestelde veiligheidsnormen voor stierenfeesten hier niet worden opgevolgd.

Zie hieronder beelden van het stierenfeest (let op: de video bevat schokkende beelden).

Aangifte

Vanuit CAS International en AnimaNaturalis hebben we de aanwezigheid van minderjarigen bij het stierenfeest gedocumenteerd. Dit beschouwen we als een ernstige onverantwoordelijkheid vanuit de autoriteiten en de organisatoren van de ren. Deze situatie is onaanvaardbaar en in strijd met de normen die bedoeld zijn om de fysieke integriteit van minderjarigen tijdens dit soort evenementen te beschermen. Om die reden doen we aangifte vanwege het gebrek aan maatregelen om minderjarigen te beschermen.

Ren in Pilón

Ren met koeien en vaarzen in Pilón | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Comité voor de Rechten van het Kind

Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties vroeg Spanje in 2018 om minderjarigen weg te houden van het geweld van de stierengevechten. Het stierenvechten is namelijk in strijd met de Conventie van de Rechten van het Kind. Ondanks het verzoek heeft Spanje nauwelijks stappen genomen in de bescherming van kinderen tegen stierengevechten en stierenfeesten. De European Link Coalition publiceerde in juli 2024 een rapport over de niet-naleving door Spanje van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind. Bekijk het rapport hier!

Verenigde Naties: geen kinderen naar stierengevechten in Spanje

Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner CAS International:

“Het is essentieel dat er een einde komt aan de stierenfeesten in Spanje. Ze vormen niet alleen een groot gevaar voor het welzijn van de dieren, maar ook voor mensen. Vooral kinderen zijn kwetsbaar tijdens dit soort wrede evenementen. CAS International en AnimaNaturalis blijven stierenfeesten documenteren en aangifte doen wanneer de vastgestelde normen worden overtreden.”

CAS International en AnimaNaturalis deden onderzoek naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden. Lees hier alles over ons onderzoek!

Doneer zodat wij een einde kunnen maken aan de wrede fiestas in Spanje!